Oude meubels brocante maken (DIY)

Interieur

Het is gelukt! Helemaal zelf heb ik een oude tafel en stoelen een stoere nieuwe brocante look gegeven.Tegenwoordig is dat brocante natuurlijk helemaal trendy en ik moet eerlijk zeggen dat ik het ook echt wel heel erg gaaf vind. Maar goed, nieuw kopen is toch wel aan de dure kant.Voor mijn nieuwe huisje was ik toch wel degelijk op zoek naar een eettafel en stoelen, maar absoluut low budget en dus heb ik het internet afgezocht naar tips hoe ik dit het makkelijkste zou kunnen doen.En.. het is eigenlijk helemaal niet moeilijk!
Stap 1: Afstruinen van online marktplaatsen, (kleedjes)markten, kringloopwinkels of meubelloodsenDe eerste stap is het vinden van het meubel dat je op wilt knappen. Ik was dus op zoek naar een eettafel met bijpassende stoelen en het liefste met van die mooie grote poten eronder. De zogenaamde ‘Queen Anne’ stijl.Zelf heb ik marktplaats.nl doorgezocht, maar je kunt natuurlijk ook in fysieke winkels rondkijken om iets te vinden. Ik vond online de perfecte tafel voor €40,00.

Toen ben ik op zoek gegaan naar 4 bijpassende stoeltjes en die had ik eigenlijk ook vrij snel gevonden. 4 stuks voor €50,00.

Stap 2: Bepalen wat je gaat verfen en in welke kleurVan te voren had ik al bepaald dat ik de meubels brocante wilde maken, maar wist eigenlijk nog niet hoe ik aan die gave verf hiervoor kwam. En dus heb ik eerst weer het net afgesurfd totdat ik erachter kwam dat je meubels brocante maakt met zogenaamde krijtverf.Met krijtverf krijgen je meubels een (zeer) matte look en zo voelt het ook als je het aanraakt na het verven. Het is een verf op basis van water en heel dekkend. Daarnaast droogt het ook nog eens super snel. Ik vond al snel een website waar ik de krijtverf kon kopen. Ik heb gekozen voor het ‘merk ’Annie Sloan’. Het moeilijkste gedeelte kwam nu, ik moest kiezen uit de grote diversiteit aan kleuren. Om op safe te spelen heb ik voor ‘Old White’ gekozen. Ik heb genoeg gehad aan 1 liter verf voor €26,95.
Stap 3: Het verven van je meubelHeb je geen kwast dan kun je die goedkoop aanschaffen bij bijvoorbeeld de Action voor zo’n €2,00. Zelf had ik er nog een liggen en ben gewoon begonnen. Voor de veiligheid wel aan de onderkant van de stoel, maar ik zag al snel hoe mooi deze verf is, maar ook hoe snel die droogt! Dit is wel iets om rekening mee te houden. Je kunt het beste kleine stukjes doen in plaats van grote oppervlakten in een keer. De verf dekt heel erg goed. In eerste instantie heb ik 1 laag aangebracht. Dit heeft als effect dat je het hout van het meubel er nog wel een beetje door heen blijft zien. Zelf vond ik het mooier om twee lagen aan te brengen zodat het echt wit werd. Maar dit is natuurlijk ieders eigen keuze! Stap 4: Het resultaat!4 uurtjes verder was ik dan klaar en zie hieronder het resultaat! Ik denk nog na over het idee om het blad grijs te verven, maar voor nu ben ik tevreden!
Kosten van dit project:Tafel€40,00Stoelen€50,00Verf €26,95Kwast €2,00Reiskosten €30,00(ophalen van de meubels)totaal€148,95
Veel plezier met het zelf brocante maken van je meubel!Auteur: Samantha van de Brug
 
 

Opmerkingen of vragen?

Heb je een vraag maar kun je het antwoord niet vinden op de website?

Stuur dan een bericht naar helpdesk@woningtotaal.nl en wij zoeken het voor je uit!

Volg ons op Social Media