Ik kan mijn hypotheek niet meer betalen

Hypotheek

Het is in dezeonzekere tijden voor veel huiseigenarengeen ondenkbeeldig scenario: uit je huis gezet worden omdat je de hypotheek niet betalenkan. Door echtscheiding, overlijden van partner, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid kan het gebeuren dat je in deze situatie beland.
Wat kan ik doen?
Het niet verstandig om in geval van betaal achterstanden bij de pakken neer te zitten en te wachten tot de hypotheekverstrekker zich bij je meldt. Eigen initiatief kan je een hoop ellende besparen. Er zijn een aantal mogelijkheden om je problemen op te lossen:

Je hypotheek oversluiten tegen een voordeliger rentetarief
Je hypotheek verhogen om geld vrij te maken om kredieten in te lossen
Je hypotheek verhogen om geld vrij te maken waar mee u uw maandlasten kan betalen
Een gedeelte van je woning verhuren
Geld op een fiscaal vriendelijk manier lenen van ouders, familie en bekenden
Je woning verkopen
Je levensverzekeringen opzeggen en de opgebouwde waardes gebruiken om kredieten in te lossen of uw maandlasten te verlagen.
Een betalingsregeling treffen met de geldverstrekker
Via je hypotheekadviseur kun je nagaan of je in aanmerking komt voor de NHG

Wat is de NHG? (Nationaal Hypotheek Garantie)
De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie die je kunt krijgen als je een lening afsluit voor het kopen of verbouwen van een woning. Met de NHG kun je in aanmerking komen voor de Woonlastenfaciliteit als je een financieel moeilijke periode moet overbruggen.
Als je betalingsproblemen niet tijdelijk zijn, kan het zijn dat je de woning moet verkopen en dat de opbrengst van je woning lager is dan het bedrag dat je nog moet terugbetalen aan je hypotheekverstrekker. Het Waarborgfonds van de NHG betaalt dan je restantschuld. Bij sommige omstandigheden kan het Waarborgfonds je de restantschuld kwijtschelden en hoef je dit bedrag niet meer terug te betalen. Je moet dan wel meehelpen de restantschuld zoveel mogelijk te beperken.
De NHG wordt verstrekt door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Je kunt de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten via iedere geldverstrekker of hypotheekadviseur in Nederland.
Toch een gedwongen verkoop van je woning?
Is er sprake van een structureel probleem en valt een oplossing voor je financiële narigheid niet binnen afzienbare tijd te verwachten, dan is verkoop van de woning helaas niet meer af te wenden. Maar wacht daarmee niet totdat de bank het pand laat veilen en doe het zelf in de verkoop. Huizen bleken in 2007 op een veiling gemiddeld € 33.000 minder op te brengen dan bij vrije verkoop.

Opmerkingen of vragen?

Heb je een vraag maar kun je het antwoord niet vinden op de website?

Stuur dan een bericht naar helpdesk@woningtotaal.nl en wij zoeken het voor je uit!

Volg ons op Social Media